KOLOR
SEZON
Cena
-
od
do
Oferujemy szeroki wybór najlepszej jakościowo odzieży gastronomicznej w dobrych cenach. W naszym sklepie każdy pracownik, od szefa kuchni aż po samą ekipę sprzątającą, znajdzie dla siebie odpowiedni strój. Ciesz się świetną jakością naszych fartuchów gastronomicznych, specjalistycznego obuwia oraz nakryć głowy.
- 1
- |
- 2
Odpowiednia odzież gastronomiczna – czyli jaka?
Odzież w gastronomii odgrywa ważną rolę nie tylko ze względu na jej estetyczne aspekty. Oczywiście wyobrażając sobie kuchnię z prawdziwego zdarzenia, widzimy kucharzy od stóp do głów ubranych na biało, pomieszczenie wypełnia stukot obuwia gastronomicznego, a kucharze ubrani w takie same fartuchy i bluzy gastronomiczne uwijają się jak pszczoły w ulu. Tak odziani wyglądają jednolicie i schludnie, jednak nie jest to jedyna rola tych uniformów. Dużo ważniejsze dla pracowników jest bezpieczeństwo w miejscu pracy. Pracując w kuchni, można bowiem natrafić na wiele niebezpieczeństw takich jak gorące piece, rozgrzane patelnie czy oleje rozlane na ziemi. Aby jak najlepiej chronić kucharza, jego ubrania wykonywane są z grubej i wytrzymałej tkaniny, która jednocześnie jest przewiewna, zwiększając nieco komfort noszenia w gorącym kuchennym klimacie. Mówiąc o uniformie, nie można zapomnieć o spodniach gastronomicznych, które powinny być tak samo wytrzymałe, jak górna część ubioru.
Obowiązkowa odzież gastronomiczna
Kto już kiedyś próbował wejść do kuchni w normalnych, codziennych butach, ten już na pewno boleśnie przekonał się o tym, dlaczego porządne obuwie gastronomiczne w takich warunkach jest na wagę złota. Takie specjalne buty są bowiem zaopatrzone w olejoodporną, antypoślizgową podeszwę, która poradzi sobie z najbardziej śliskimi powierzchniami. Dzięki temu można zapobiec niezliczonym wypadkom i kontuzjom w niebezpiecznym kuchennym środowisku. Drugą rzeczą, którą każdy kucharz mieć musi, jest czapka gastronomiczna, która pełni dwie ważne role. Po pierwsze ochraniania włosy pracownika przed ciepłem i płomieniami i innymi czynnikami zewnętrznymi, po drugie oszczędza klientowi nieprzyjemności znalezienia włosa w swoim daniu.